Con Amore en haar geschiedenis in 90 jaar: deel 4 (2e deel)

Con Amore bestaat 90 jaar in 2020. De aankomende periode nemen we je mee in onze geschiedenis in een aantal afleveringen met gebruikmaking van muziektermen…

Vervolg Crescendo Marcato, de jaren tachtig door 1980-1990

Het concert dat op 26 oktober 1980 gegeven wordt vond plaats met de aangeschafte nieuwe instrumenten o.l.v. dirigent Willy van de Voort. Tijdens dat concert werden de rollen even omgedraaid met Theo Smits oud-lid van Con Amore en beroepsmuzikant bij de JWF-kapel in Assen als dirigent en Willy van de Voort als solo-klarinettist. De maand die hierop volgde en wel op 23 november ging de harmonie Con Amore op concours in Venlo en behaalde daar een eerste prijs met promotie naar de tweede afdeling van de KNF. Het werd een prachtige afsluiting van één van de topjaren uit de bestaansgeschiedenis van Con Amore.

Er kwamen een paar rustige jaren aan behalve dan voor het tamboerkorps dat een eerste prijs behaalde op 6 juni 1981 in Zeist met een promotie naar de eredivisie. Dan breekt er in 1982 een jaar aan waar een behoorlijke ingrijpende gebeurtenis plaats gevonden heeft. Willy van de Voort trad af als dirigent van de harmonie en Rudy Böhmer volgde hem op als dirigent.
Willy van de Voort heeft enorme verdiensten gehad voor Con Amore in de tien jaar dat hij bij Con Amore betrokken was. Hij leidde de klarinettisten op, eerst bij de Jeugdfanfare en later bij het grote orkest en smeedde de fanfare om naar een harmonie met houtblazers. Aardig was ook dat Jolette zijn dochter als fluitiste een meer dan verdienstelijke rol gespeeld heeft in het orkest. Zijn opvolger voor de opleiding Wim Schriever, zette de ingeslagen weg voort en mede door hem is de klarinetten-sectie een blijvend gegeven in het harmonieorkest. Willy van de Voort neemt afscheid met het Nieuwjaarsconcert van 1983. Een nieuw “tijdperk” breekt aan met prachtige hoogtepunten. Op verzoek van
Wandelsportvereniging Hatert (Nijmegen) wordt in 1984 deelgenomen aan de glorieuze intocht van de Vierdaagse van Nijmegen. En dat heeft impact voor Con Amore: duizenden mensen, foto- en televisiecamera’s, daar kreeg je als tamboer en muzikant kippenvel van. Vooral als je een tambourmaître als Jan van Lienden in je gelederen had, eerst de snor en dan Jan zelf!!

Het elfde lustrum in 1985 wordt gevierd met ’s middags een receptie in de nieuwe zaal van Merkus en ’s avonds een taptoe op het nu geheten evenementen-terrein achter cafe/zaal Merkus. Deelnemers waren Con Amore zelf, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg, PWA uit Elst, St. Willibrordus uit Herveld-Andelst, de Nijmeegse Postharmonie en het Tamboerkorps van Koninklijke Luchtmacht. Het is een kleurrijke en indrukwekkende show geworden. In de jaren die nu volgden steekt er één gebeurtenis boven uit namelijk het veroveren van Elster Toren Troffee in 1986, 1987 en 1988 die in de prijzenkast bij Merkus prijkt. Bezoeken worden gebracht aan Usingen en onder de indruk van wat daar gebracht werd opnieuw uitgenodigd door Bürgermeister Eggebrecht
om een avondconcert te geven in de Stadthalle waarbij 500 mensen aanwezig waren om naar een van de beste concerten te luisteren van de laatste jaren ‘80. De Duitse pers heeft het dan ook over “Begeisterung, Spitze, ein Renommiertes Orchester” en verdere superlatieven die de Duitse taal vaak naar voren brengt.

Ook een niet te vergeten jaar is 1989 geweest met de viering van 900 jaar Oosterhout waaraan Con Amore haar medewerking verleent. Met name het door Rudy Böhmer geschreven en van tekst voorziene lied “Oosterhout 900”. Dit lied wordt ten gehore gebracht op het traditionele nieuwjaarsconcert “Entree 89”. Een kinderkoor van de beide basisscholen brengt het lied onder begeleiding van Con Amore ten gehore. Twee personen spelen in het voorjaar van 1989 ook nog een hoofdrol: de voorzittershamer gaat van Peter van Brakel na 24 jaren naar zijn opvolger Henk Smits.

En dan staat het jaar 1989 in de voorbereiding van het 60-jarig jubileum in 1990.

In de volgende aflevering: Allegro Vivo, de jaren negentig in.