Con Amore en haar geschiedenis in 90 jaar: deel 4 (1e deel)

Con Amore bestaat 90 jaar in 2020. De aankomende periode nemen we je mee in onze geschiedenis in een aantal afleveringen met gebruikmaking van muziektermen…

Crescendo Marcato, de jaren tachtig door: 1980-1990

De start in het jaar 1980 begint met een “open dag” in aanloop naar het 50-jarig jubileum van de muziekvereniging Con Amore, waarbij de bevolking van Oosterhout, Slijk-Ewijk en Loenen zich laat informeren met begeleiding van foto’s en verhalen.

Om de opwarming naar het jubileum alvast wat geldelijke steun te verlenen wordt in de hal van de firma Weys (toenmalig transportbedrijf, nu garage Hoogsteder) een Fancy Fair (patent van Con Amore) een loterij gehouden in de maand april. Dit alles om op 9 mei in 1980 een prachtige Veronica-drive-in show te houden. Een bekend radio-spektakel in die jaren.

Het resulteerde in een bezoek van 250 jongeren. De volgende dag 10 mei treden er verschillende verenigingen uit de omgeving op met dank aan het samenwerkingsverband in de Betuwe de G.M.O.B.(Gezamenlijk Muziekverenigingen Over-Betuwe): Concordia Driel, PWA Elst, St. Ceacilia Doornenburg, Semper Crescendo Huissen, St. Ceacilia Gendt, en St Theresia Lent.

’s Avonds melden zich maar liefst 200 feestvierders voor een Beierse avond met medewerking van “Die Reifholzkapelle”. Maar met een jubileum werd onverkort doorgegaan bij Con Amore in die jaren ’80, want op zondagmorgen zorgt Brassband Gelderland voor een swingend concert. In de middag presenteren zich alweer andere orkesten uit de regio: Drumband 70 Huissen, Volharing Huissen, Eska Bemmel, UDI Bemmel en Con Anima Valburg. En of het nog niet genoeg was op 11 mei 1980 is er ’s avonds een “Nostalgische Dansavond” met zoals dat toen genoemd werd “oude”muziek van o.a. Glenn Miller, Benny Goodman en ja zelfs de Beatles(..).

Deze driedaagse werd een succes ook in geldelijk opzicht want er kon zevenduizend gulden toegevoegd worden aan het fonds voor nieuwe instrumenten. Hoe de vereniging dit allemaal ervaren heeft werd het best verwoord in een dankwoord in Dorpsgeluiden door de voorzitter in die tijd.

Op 14 juni overhandigde het toenmalig aktiecomité namens de dorpsgemeenschappen van Oosterhout, Slijk-Ewijk en Loenen een bedrag van eenentwintigduizend gulden voor het aanschaffen van nieuwe en het vervangen van oude instrumenten. Dit werd gedaan op de receptie georganiseerd in het Witte Huis aan de Gansstraat. Hier mocht de vereniging tevens de zilveren medaille in ontvangst nemen van een vertegenwoordiger van de KNF (Koninklijke Nederlandse Federatie) die hoort bij het 50-jarig jubileum. En er waren vele sprekers, zusterverenigingen uit de regio, plaatselijke verenigingen met name een uit hart gegrepen toespraak van de voorzitter van OSC.

Op zondagmorgen 15 juni was het dan zover: het jubileumconcert met aanwezig het erecomité met burgemeester Labree, het aktiecomité, de ereleden en het in grote etale opgekomen publiek. En natuurlijk waren er huldigingen van jubilarissen: Grad Janssen, Rein Janssen en Jan Huisman resp. 35, 30 en 30 jaar bij de vereniging. En de leden Peters, van Woerkom, Steeg, Andriessen en van Xanten resp. 50 en 45 jaar aan de vereniging verbonden. Ook werd voor de eerste keer het erekoord uitgereikt aan Sylvia Paul lid van tamboerkorps vanwege de inzet voor de vereniging en dat mocht een jaar gedragen worden. En dat was nog niet alles want Henk Smits ontving de zilveren speld van de KNF die hoort bij het vijfentwintig jaar verbonden zijn aan Con Amore. Het Aktiecomité met Jan van Wissen als voorzitter Henk Wolfs als secretaris, George Eggermont sr. als penningmeester en de comité-leden Theo Beekhuizen, Appie Elings, Jan Lintsen, Jan van Meurs, Harry van Pinxteren, Jan Rikken, Hemmie van Xanten en Wil Zaat, mocht een mooie oorkonde in ontvangst nemen. Het is een jubileum geworden van geweldige samenwerking, zoals de toenmalige voorzitter schreef in Dorpsgeluiden, waarbij soms veel water bij de wijn gedaan moest worden. Maar men heeft elkaar toch altijd weer gevonden zonder aanzien des persoons zonder vooraf gevormde mening.
Dat is vandaag de dag soms wel wat moeilijker.

Vervolg in de tweede aflevering van deel 4