Con Amore en haar geschiedenis in 90 jaar: deel 7

Con Amore bestaat 90 jaar in 2020. De aankomende periode nemen we je mee in onze geschiedenis in een aantal afleveringen met gebruikmaking van muziektermen…

Allegro Vivo de jaren 2000 en verder……………….

Na de jaren ’90 waarin de harmonie van Con Amore zich duidelijk naar een hoog niveau heeft gebracht na meerdere concoursen, brak de tijd aan dat er ook geoogst kon gaan worden. Dat oogsten kwam tot uiting in Galaconcerten waarbij de damesmuzikanten zich in het “lang” hulden met fraaie creaties in zwart met een gekleurde decoratie en de herenmuzikanten in smoking (blacktie). De uitstraling die dat teweeg bracht was niet alleen vanwege de kleding maar ook de muziekprogramma’s waren duidelijk een juiste kwalitatieve keuze.

Behalve dat er ook bij de muziekvereniging een millennium overschreden werd met het jaar 2000 was het in maart het eerste Gala concert met de nieuw ingeslagen weg. Een mooie aankleding van de zaal en op het podium muzikale hoogstandjes met zang van musicus en Oosterhouter Ferdinand Balk met het nummer Birmingham van Randy Newman en instrumentaal van altsaxofonist Con Amore-lid Maarten Daam met het nummer Hello van Lionel Ritchie beiden in arrangementen van Rudy Böhmer. Zo zouden er nog meerdere Galaconcerten volgen. Thema’s waren “in Franse sferen”, “CHIC”, “Spanje”, “Concert Cullinair” en “Van eigen Bodem”. Hiervoor werd steeds een commissie van muzikanten geformeerd om de aankleding van de zaal, de programmering, de sponsoring, de kaartenverkoop en wat er allemaal bij komt kijken te realiseren.

Er werd in die periode ook wel eens iets uitzonderlijks bedacht: een Marathonconcert in het jaar 2000 op 8 en 9 september. Met een goed doel: “Centen voor de jeugd en instrumenten”. Dit thema Marathonconcert werd al eens eerder in 1999 gelanceerd. Toen was het voor War Child waarvan Marco Borsato de ambassadeur is. Dat sprak toen tot ieders verbeelding. Om het eigen hoofd boven water te houden is in 2000 ook gestart met het interesseren van vrienden van Con Amore die substantiële geldelijke bijdragen zijn gaan leveren. Door Con Amore wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. Nog in dat zelfde jaar wordt gevierd dat Usingen en Valburg 25 jaar een jumelage hebben. Con Anima, Crescendo en Con Amore zijn daarbij present in Usingen. Niet alleen in het buitenland werd opgetreden maar ook in Slagharen op uitnodiging van het Pony-park met de harmonie en jeugdorkest. Vooral voor de jeugd een mooie belevenis.

Je zou het een kennismaking kunnen noemen. Na het samengaan van de gemeentes Heteren Elst en Valburg werd een gezamenlijk concert te geven in de Werenfrieduskerk in Elst als opening van het internationaal muziekfestival dat jaar 2001 met Prins Willen Alexander en Con Amore met Rudy Böhmer als dirigent van beide orkesten.

Zoals reeds vermeld om het niveau te bevestigen was het de wens van de muziekvereniging om een muziek CD te maken van door Rudy Böhmer gearrangeerde muziek. Muzieknummers die tot op de dag van vandaag nog steeds in de orginele versie actueel via radio en tv te beluisteren zijn. De opnames vonden plaats in de studio’s van de Luchtmachtkapel in Amersfoort. De muzikanten die daar aan op 25, 26 en 27 januari 2002 meewerkten waren ondergebracht in een conferentieoord in Putten, want ontspanning moest er ook zijn. De CD “Met Liefde Uit de Betuwe” is dan ook een prachtige weergave geworden, wat de dirigent de woorden ontlokte: met een paar van die nummers op het schijfje durf ik wel professioneel op te treden en dat was toch wel een compliment.

Op initiatief van Con Amore wordt een bijeenkomst georganiseerd die zal uitmonden in een
Zomerspektakel, een samenwerking van CV de Wielewoalers, de JEJO, OSC, Speklappenbuurt, Con Amore, Gezamenlijke Kerken en met samenwerking van Lidie en Eef Merkus. Namens Con Amore zijn Maria Huting en Jan Janssen de kartrekkers. Het beoogde doel is financiën te generen voor de deelnemende verenigingen. Met het noemen van Eef Merkus heeft Con Amore vanaf haar vroegere bestaan altijd een beroep kunnen doen op de familie Merkus en niet alleen, want er waren nog meer van die stille helpers die met materiaal en faciliteiten de muziekvereniging steunden o.a. Theo van Meurs (materiaal) en Gerard Rikken (vrachtauto) en later Eef van Ralen met een compleet podium voor de Leonarduskerk en opslag.

Dan zijn we in 2003 aangeland in welk jaar een dirgentenjubileum gevierd wordt. Rudy Böhmer is 20 jaar verbonden aan Con Amore. Een commissie van wijze dames in dit geval die op de dag vóór de uitvoering van 20 mei nog even bij elkaar komen en de puntjes op de i willen zetten want het moet een verrassing zijn maar………..wie komt de ruimte binnen waar zij bijeen zijn, juist: Rudy! Daar had hij een goede neus voor!! Maar hij weet van niets en de andere dag ’s avonds als hij denkt een repetitie te gaan geven, zet het orkest o.l.v. van Maarten Pijnenborg de eerste van de 20 nummers in die als programma zullen passeren: MUSIC. Het programma bevat veelal nummers gespeeld zijn op een nieuwjaarsconcert. Het eindigt ten slotte met FINAL Celebration. Programma werd samengesteld door Maarten Pijnenborg, Wim Beekhuizen en Henk Smits.

De volgende en laatste aflevering van Allegro Vivo de jaren 2000 en verder………………. in Dorpsgeluiden van oktober.

Voor belangstellenden die alle voorgaande aflevering gelezen hebben: in Dorpshuis “de Schakel” hangen een drietal collages die ook een beeld geven van Con Amore 90 jaar.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram